DNS Server Not Responding Windows 10

DNS

Heb je ooit het bericht “DNS Server Not Responding” gezien op je Windows 10 computer? Dit kan een frustrerend probleem zijn, vooral als je afhankelijk bent van een stabiele internetverbinding. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat je weer online kunt gaan. In dit artikel zullen we enkele van de meest effectieve oplossingen bespreken.

Wat is een DNS Server?

Voordat we ingaan op het oplossen van het probleem, is het belangrijk om te begrijpen wat een DNS server eigenlijk is. DNS staat voor Domain Name System en het fungeert als een soort telefoonboek voor het internet. Wanneer je een website bezoekt, zoals google.com, vertaalt de DNS server het domeinnaam naar het bijbehorende IP-adres, zodat je computer de website kan vinden en weergeven.

Waarom krijg je de foutmelding “DNS Server Not Responding”?

Er zijn verschillende redenen waarom je de foutmelding “DNS Server Not Responding” kunt krijgen op je Windows 10 computer. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

– Problemen met de DNS server van je internetprovider
– Onjuiste netwerkinstellingen op je computer
– Problemen met je router of modem
– Tijdelijke storingen in je internetverbinding

Hoe los je het probleem op?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om het probleem van een niet-reagerende DNS server op te lossen. Hier zijn enkele effectieve oplossingen die je kunt proberen:

1. Flushing DNS Cache

Een van de eerste stappen die je kunt nemen is het flushen van de DNS cache op je computer. Dit kan helpen bij het oplossen van tijdelijke problemen met de DNS server. Om de DNS cache te flushen, volg je deze stappen:

– Druk op de Windows-toets + R om het “Run” dialoogvenster te openen
– Typ “cmd” en druk op Enter om de Command Prompt te openen
– Typ het commando “ipconfig /flushdns” en druk op Enter
– Wacht tot het proces is voltooid en start je computer opnieuw op

2. Veranderen van DNS Server

Een andere mogelijke oplossing is het veranderen van de DNS server die je computer gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld de Google DNS servers (8.8.8.8 en 8.8.4.4) proberen. Om de DNS server te wijzigen, volg je deze stappen:

– Klik met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram in de taakbalk en selecteer “Open Network & Internet settings”
– Klik op “Change adapter options”
– Klik met de rechtermuisknop op je netwerkverbinding en selecteer “Properties”
– Selecteer “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” en klik op “Properties”
– Kies voor “Use the following DNS server addresses” en voer de gewenste DNS serveradressen in
– Klik op “OK” en start je computer opnieuw op

3. Controleren op Netwerkproblemen

Het is ook belangrijk om te controleren op eventuele netwerkproblemen die de foutmelding “DNS Server Not Responding” kunnen veroorzaken. Controleer of je router en modem correct zijn aangesloten en of er geen storingen zijn in je internetverbinding. Je kunt ook proberen om een andere computer of apparaat aan te sluiten om te zien of het probleem zich alleen voordoet op je Windows 10 computer.

Conclusie

Het probleem van een niet-reagerende DNS server op Windows 10 kan vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het op te lossen. Door het flushen van de DNS cache, het veranderen van de DNS server en het controleren op netwerkproblemen, kun je hopelijk snel weer online gaan. Probeer de bovenstaande oplossingen uit en hopelijk ben je snel weer verbonden met het internet. Succes!

Plaats een reactie