Ubuntu Server Set DNS

DNS server reageert niet

DNS

Als je een Ubuntu server beheert, is het instellen van de DNS (Domain Name System) essentieel voor het correct functioneren van je server. DNS vertaalt domeinnamen naar IP-adressen, waardoor gebruikers toegang kunnen krijgen tot websites en andere online diensten. In dit artikel zullen we bespreken hoe je de DNS-instellingen op een Ubuntu server kunt configureren.

Stap 1: Controleer de huidige DNS-instellingen

Voordat je begint met het instellen van de DNS op je Ubuntu server, is het belangrijk om de huidige DNS-instellingen te controleren. Dit kun je doen door het volgende commando uit te voeren:

cat /etc/resolv.conf

Dit commando geeft de huidige DNS-configuratie weer, inclusief de IP-adressen van de DNS-servers die momenteel worden gebruikt.

Stap 2: Bewerk het resolv.conf bestand

Om de DNS-instellingen op je Ubuntu server in te stellen, moet je het resolv.conf bestand bewerken. Dit bestand bevat de configuratie voor de DNS-resolvers die door de server worden gebruikt. Je kunt het resolv.conf bestand bewerken met behulp van een teksteditor zoals nano of vim. Voer het volgende commando uit om het bestand te openen:

sudo nano /etc/resolv.conf

In het resolv.conf bestand kun je de IP-adressen van de DNS-servers toevoegen die je wilt gebruiken. Voeg de volgende regels toe aan het bestand:

nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

Vervang de IP-adressen 8.8.8.8 en 8.8.4.4 door de IP-adressen van de DNS-servers die je wilt gebruiken. Sla het bestand op en sluit de teksteditor af.

Stap 3: Herstart de DNS-service

Na het bewerken van het resolv.conf bestand, moet je de DNS-service opnieuw opstarten om de wijzigingen door te voeren. Voer het volgende commando uit om de DNS-service te herstarten:

sudo systemctl restart systemd-resolved.service

Met deze stap worden de nieuwe DNS-instellingen toegepast en is je Ubuntu server klaar om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen.

Stap 4: Test de DNS-instellingen

Om te controleren of de DNS-instellingen correct zijn geconfigureerd, kun je het volgende commando uitvoeren om een domeinnaam op te lossen naar een IP-adres:

nslookup example.com

Vervang “example.com” door de domeinnaam die je wilt controleren. Als de DNS-instellingen correct zijn geconfigureerd, zou je het IP-adres van de domeinnaam moeten zien.

Conclusie

Het instellen van de DNS op een Ubuntu server is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je server correct functioneert en gebruikers toegang hebben tot online diensten. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je eenvoudig de DNS-instellingen op je Ubuntu server configureren en controleren. Zorg ervoor dat je regelmatig de DNS-instellingen controleert en bijwerkt om ervoor te zorgen dat je server optimaal blijft werken.

Plaats een reactie