Wat is DNS server?

DNS server reageert niet

DNS
Wat is DNS server

DNS kun je zien als een verbindingsstuk tussen een IP-adres en een domeinnaam. DNS servers maakt het mogelijk om websites te bezoeken. Het klinkt erg technisch, maar de werking is eigenlijk reuze eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat DNS is, hoe rootservers werken maar ook hoe je het op kan lossen als je internet browsers een vernieuwde DNS niet vindt.

Wat is DNS?

DNS is de afkorting van Domain Name System. Wanneer je een website invoert in de adresbalk van je internet browser kom je uit op een website. Een handeling die we bijna allemaal dagelijks wel uitvoeren. De internetbrowser weet de website te vinden met behulp van een IP-adres die wordt gezocht in combinatie met de DNS techniek. Er wordt gebruikt gemaakt van een DNS server of ook wel de ‘Recursive Name Server’ genoemd. Deze server wordt in veel gevallen geleverd door je eigen internet providere. Dat kan Ziggo zijn, KPN maar ook XS4ALL. DNS is onmisbaar in de internetwereld.

Hoe werken rootservers

Het kan voorkomen dat de locatie van de DNS niet gevonden wordt door bijvoorbeeld een storing. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van 13 verschillende root servers. Dit zijn fysieke servers die IP-adressen opslaat en de daarbij behorende websites. De root servers kunnen het IP-adres inclusief de website binnen enkele milliseconden doorgeven waardoor je geen last hebt van websites die niet bereikbaar zijn. Een ander groot voordeel van het opslaan van IP-adressen en websites is dat de pagina’s de volgende keer dat je ze bezoekt veel sneller geladen wordt. Dit komt de gebruikerservaring weer ten goede.

Een vernieuwde DNS

Als een website overgeplaatst wordt naar een nieuwe server, wat we ook wel verhuizen noemen is het belangrijk om het DNS record van de domeinnaam te vernieuwen. Je website is anders mogelijk tijdelijk niet bereikbaar. Het bedrijf waar jij je hosting afneemt geeft de verhuizing door aan de rootservers. Hou er rekening mee dat wijzigingen die je doorgeeft niet direct voltooid zijn. Het kan een paar uur duren voordat het vernieuwen van het DNS record volledig voltooid is. Het is mogelijk dat wanneer de DNS veranderd is je alsnog de website niet kunt bezoeken. De reden hierachter is dat je internet browser mogelijk een verouderd IP-adres probeert te bezoeken wat natuurlijk niet lukt. Dit is eenvoudig op te lossen door het vernieuwen van de internetpagina. Maak je gebruik van een smartphone of tablet klik je op het herlaad knopje. Windows gebruikers kunnen gebruik maken van CTRL+F5 en voor Mac gebruikers is het Cmd-R. Je internetbrowser zal nu gebruik maken van het vernieuwde IP-adres.

Plaats een reactie